The Dutch Mountains

Eindhoven


De spoorzone van Eindhoven is vol in ontwikkeling. Met een mix van wonen, werken en ontmoeten wordt hier de komende jaren gebouwd aan een internationaal georiënteerd centrum. Als een van de eerste projecten worden hier The Dutch Mountains gerealiseerd op een centrale locatie aan het beekdal van de Dommel. Twee torens met kantoren, woningen en een hotel komen samen in een collectieve wintertuin. Het sculpturale gebouw oogt vanuit verschillende gezichtspunten telkens anders en ‘beweegt mee’ met de passant via het spoor of via de Professor Dorgelolaan. Een groot deel van het gebouw zal geconstrueerd worden in kruislaags verlijmd hout (CLT).

metropoolregio
Dankzij de sterke hightech industrie is de metropoolregio rond Eindhoven de snelst groeiende economische regio van het land. Centraal in dit gebied ligt het stadscentrum van Eindhoven dat de komende jaren wordt uitgebreid naar de noordkant van het station. Hier ontstaat een nieuw stadsdeel waar in de toekomst zo’n 15.000 mensen zullen wonen en werken.
locatie The Dutch Mountains in knooppunt XL
locatie The Dutch Mountains in knooppunt XL
In dit stadsdeel, op de plek waar de Dommel het spoor kruist, ligt de locatie waar The Dutch Mountains gebouwd zullen worden. Deze plek verbindt de binnenstad van Eindhoven met de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). The Dutch Mountains zullen de schakel vormen tussen de stadsdelen met een divers en levendig programma en sprekende architectuur.
zicht vanaf de Dommel
zicht vanaf de Dommel
gevel appartementen en top van de hoteltoren
gevel appartementen en top van de hoteltoren
Dommeldal
Het beekdallandschap is kenmerkend voor de Brabantse zandgronden. Het Dommeldal maakt deel uit van dit landschap en vormt tevens de verbindende lijn tussen verschillende grote hightech clusters van Brainport Eindhoven. Het verbindt ook het stedelijk gebied met het omringende landschap en biedt tal van recreatie- en sportmogelijkheden. De hoofdingang van The Dutch Mountains bevindt zich direct aan het Dommelpark.

De Dutch Mountains liggen op steenworp afstand van het Centraal Station van Eindhoven en het busstation. Het stadscentrum is gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken via de naastgelegen tunnel onder het spoor. Tegelijkertijd is de locatie ook goed bereikbaar met de auto en wordt in het gebouw een knooppunt voor deel- en elektrisch vervoer gerealiseerd.
Maquette uit verschillende zichthoeken
Maquette uit verschillende zichthoeken
westgevel woontoren
westgevel woontoren
Baken
De twee torens van The Dutch Mountains zijn zichtbaar vanuit een groot deel van Eindhoven en daarbuiten. Het gebouw heeft daarom een sculpturale hoofdvorm die herkenbaar is van grote afstand en als baken fungeert. Het oogt vanuit verschillende gezichtspunten telkens anders. De twee rechthoekige torens hebben elk een bredere en een smalle zijde en zijn verschillend van hoogte; circa 130 meter aan de Prof. Dorgelolaan en circa 100 meter aan de spoorzijde.

De hoofdvorm ontstaat door de twee torens op een vloeiende manier met elkaar te verbinden; gevel wordt dak en dak wordt weer gevel. De torens zijn daardoor onlosmakelijk verbonden. Het elegante lijnenspel van de gevel gaat over in dat van de ‘voile’, een dakconstructie van gelamineerde houten liggers die het gebouw finesse en karakter geeft, en die zichtbaar is vanuit de centrale binnenruimte.

Deze groene binnenruimte verbindt de diverse programmaonderdelen met elkaar én met de omgeving. Een brede trap met zitgelegenheid en beplanting leidt naar de eerste verdieping waar zich onder meer het conferentiecentrum en het restaurant bevinden. Alle verdiepingen in de onderbouw monden uit in dakterrassen die grenzen aan deze binnenruimte. Via trappen zijn deze terrassen verbonden met de begane grond en daarmee met het Dommelpark. De gebruikers van het gebouw worden met deze theatrale route (bergpad) gestimuleerd om de trap te nemen in plaats van de lift.
entreehal
entreehal
Hybride Biobased Constructie
Een groot deel van het gebouw zal geconstrueerd worden in massief hout (CLT) geoogst uit duurzaam beheerde bossen. In dat materiaal wordt voor langere tijd CO2 opgeslagen, waardoor het bijdraagt aan de reductie van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Ook wordt CO2-uitstoot voorkomen doordat minder staal en beton gebruikt wordt dan in conventionele gebouwen. Het gebouw zal voor een groot deel geprefabriceerd worden en op locatie in relatief korte tijd worden geassembleerd.
Hoewel niet op iedere plek zichtbaar geeft het hout een tactiele kwaliteit aan het interieur. Het materiaal wordt vooral zichtbaar in de onderbouw waar vloeren, kolommen en de dakconstructie van hout zijn. In de torens zijn de houten plafonds goed zichtbaar.

Niet alle delen van het gebouw kunnen uitgevoerd worden in hout of andere biobased materialen. De zwaarst belaste constructieve delen (o.a. liftkernen) van het gebouw worden van beton gemaakt. Om geluidsoverdracht te verminderen wordt de bovenzijde van de vloeren in het woongedeelte eveneens van beton gemaakt. De zuid- en westgevels zijn voorzien van zonnepanelen in een kleurstelling die aansluit bij de rest van de gevel.
1. entree
2. horeca
3. binnentuin
4. centrale balie
5. bar
6. restaurant
7. vergaderzalen
8. kantoor
9. binnenterras kantoor
10. grote zaal
11. installaties grote zaal
12. foyer
13. vide kantoorlagen
14. wandelroute centrale ruimte
15. parkeren
16. fitness
17. retail
18. expo
19. installatielaag
20. wonen
21. hotel
22. short-stay
23. zonnepanelen
klimaat
Om het binnenklimaat van The Dutch Mountains te beheersen, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke principes. Regenwater dat op de daken valt, wordt opgevangen in het gebouw. Met een irrigatiesysteem dat zichtbaar is in het middengebied (een kabbelende kunstmatige beek van open goten en watervalletjes) wordt dit water benut voor de beplanting in de ‘vallei’ van het gebouw. Eventueel overtollig regenwater wordt langs deze weg afgevoerd naar de Dommel. De benodigde warmte en koeling voor The Dutch Mountains wordt verkregen uit een WKO-bron.
collectieve kantoorruimte
collectieve kantoorruimte
Programma
De drie onderste verdiepingen van The Dutch Mountains staan in het teken van ontmoeting. Dit deel van het gebouw omvat daarom horeca, sportfaciliteiten, winkels, vergaderruimtes, exporuimte en een grote congreszaal. Deze functies zijn verbonden door de publiek toegankelijke ruime entreehal.
De onderste lagen van de torens boven de plint worden ingericht als kantoren en werkplekken. Deze open werkvloeren grenzen aan terrassen die uitzicht hebben op de collectieve binnenruimte waar altijd iets te doen is.
1. entree
2. binnentuin
3. foyer
4. terras
5. binnenterras
6. park aan de Dommel
7. Dommelpassage
8. Dommel
9. station
10. binnenstad
11. buurtpark
12. parkeerkelder
13. fitness
14. expo
15. kantoren
16. wonen
17. hotel
18. short-stay appartementen
De noordoostelijke toren wordt gevormd door woningen, waarvan meer dan de helft in het middensegment. In de zuidwestelijke toren bevinden zich een hotel en shortstay appartementen. Helemaal bovenin deze toren bevindt zich de rooftop bar, met 360 graden uitzicht over Eindhoven en omgeving.
entreehal gezien vanaf kantoorlaag
entreehal gezien vanaf kantoorlaag
jaar
2021

team
ir. Marco Vermeulen, ir. Wout Kruijer, Msc. M.Arch. Bertus van Woerden, ir. Joost van der Waal, BSc. Jasper Veldhuis, MSc. Joshua Ho

in samenwerking met
Bloc
Urban Xchange
Lingotto


advies
Arup
IGG


programma
wonen, kantoren, hotel, conferentie, horeca

status
in ontwikkeling

website
www.thedutchmountains.nl


volgend project:
Biobasecamp
gerelateerde projecten