pro_thm.34.woonlandschappenversietweebirdseye_modd.webp

Woonlandschappen

Bouwen in het buitengebied
Bouwen in het buitengebied stuit op veel maatschappelijke weerstand, omdat we er van uitgaan dat dit altijd ten koste gaat van bestaande groene waarden. Maar is dat een terechte aanname? Het buitengebied mag er dan groen uitzien, in een tijdsbestek van een halve eeuw is het door de intensieve veeteelt en akkerbouw langzaam in een ecologische woestijn veranderd. Klimaatverandering maakt dit alleen maar erger. Daarnaast is het buitengebied sinds de grootschalige ruilverkaveling veel minder toegankelijk geworden. Het is daarom tijd voor een meer proactieve benadering van het buitengebied en de waarden die het vertegenwoordigt. Bebouwing zou, ook vanwege de economische veranderkracht, onderdeel van deze benadering moeten zijn.
Bouwen in het buitengebied
Zeer harde grens waar het buitengebied eindigd en het gebouwde gebied begint. Foto: Makelaardij Witte
Groen dóór rood
Groen dóór rood
Wat in de weg staat, is dat de discussie over rood en groen sterk is gepolariseerd. Maar het moet toch mogelijk zijn om ‘rood en groen’ te combineren? Om gebouwen te realiseren die juist landschappelijke en ecologische waarde toevoegen? Woningbouw, die aan de ene kant een financiële motor is voor het herstel van landschap en biodiversiteit en tegelijkertijd meer Nederlanders in dagelijks contact brengt met de natuur. En waarom wordt bebouwing niet vaker gecombineerd met de productie van voedsel en grondstoffen? Nieuwe vormen van landbouw waarbij natuurlijke bestrijdingsmiddelen en kleinschalige machines worden gebruikt zijn goed te combineren met woningen. Hoe prachtig is het om te wonen in een voedselbos of boomgaard!

Het is de hoogste tijd om anders naar wonen te kijken. Niet langer als noodzakelijk kwaad dat alleen maar ten koste van het landschap en de natuur gaat, maar juist als hefboom voor de ontwikkeling van natuur en landschap.
Gewortelde architectuur
Bebouwing kan de natuurwaarde nog extra versterken als gebruik wordt gemaakt van gewortelde architectuur. Bijvoorbeeld door te bouwen met plantaardige materialen zoals riet, hennep, vlas of hout. Of reststromen uit voedselproductie om te vormen tot bouwmaterialen. De integratie met de natuur kan verder worden versterkt door het gebruik van groene daken, organische vormen en een doordachte aansluiting van het dak met de bodem. Deze aanpak laat dieren vrij om en over het gebouw bewegen, waardoor de natuur rondom de woongemeenschap kan floreren. Gewortelde architectuur is natuurinclusief en biedt nestmogelijkheden voor vogels, vleermuizen, en kleine zoogdieren, en draagt bij aan een rijke biodiversiteit en een harmonieuze co-existentie met de omgeving.
Gewortelde architectuur
Het biesbosch museum maakt een direct verbinding met de bodem waardoor het volledig opgaat in de omgeving en het lokale ecosysteem.
Landbouwinclusieve volkshuisvesting
Het plan Broadcare City van Frank Lloyd Wright voorziet een toekomst waarin landbouw, natuur en wonen harmonieus samen gaan.
Landbouwinclusieve volkshuisvesting
Met de groei van steden is de afstand gegroeid tussen ons en de productie van ons voedsel. Hierdoor zijn we minder betrokken bij de waarde van ons eten en het effect van de productie op ons landschap, bovendien maakt het ons kwetsbaar in tijden van crisis. In woonlandschappen speelt voedselproductie een belangrijke rol. Door kleinschalige, ecologische landbouw te combineren met woningen komt de voedselproductie weer dicht bij de mensen en worden gemeenschappen zelfvoorzienend en veerkrachtiger. Het nodigt uit om deel te nemen aan de productie van je eigen voedsel en brengt mensen met elkaar in contact, wat de gemeenschap sterker maakt. Het combineren van woningbouw, natuur en landbouw kan daarnaast als transitiemodel dienen naar een duurzamere en natuurinclusieve landbouw, inclusief nieuwe verdienmodellen voor de boer.
wat doen wij?
projectWoonlandschappen 3.0
In Nederland strijden stad, natuur en landbouw om kostbare ruimte. Er is een groot tekort aan woningen, de biodiversiteit staat onder druk en de landbouw moet veranderen. Is het mogelijk om deze opgaves te combineren? Kunnen we ons woonlandschappen voorstellen die zelfvoorzienend zijn en ruimte bieden aan biologische voedselproductie, duurzame energieopwekking en natuur? Een gezondere, duurzamere en socialere leefomgeving, waar woningen zijn gebouwd met natuurlijke materialen uit de omgeving?
pro.239.mvwoonlandschappenlandschap.webp
pro.238.woudrichem_vlonderpad_aangepast.webp
projectBezuiden Sluis
Bezuiden sluis is een stedenbouwkundig plan voor een klimaatadaptieve wijk aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. Het plangebied is buitendijks gelegen en heeft te maken met wisselende waterstanden. De unieke ligging biedt een uitgelezen kans om een bijzondere, dynamische woonwijk te realiseren met woningtypologieën die anticiperen op de dynamiek van het water. Een alternatieve manier van bouwen die het mogelijk maakt om veilig in de uiterwaarden te wonen en tegelijkertijd genoeg ruimte geeft aan de rivier. Door de toepassing van uniek woningtypologie zoals dijkwoningen, amfibische woningen en drijvende woningen kan de wijk meebewegen met het water
projectWoonlandschappen 2.0
Op zoek naar een groene, kindvriendelijke woonomgeving en een gezond buitenleven, woont het grootste deel van de Nederlanders in een compromis: de buitenwijk. Is het ook mogelijk om woon(en werk)omgevingen te maken die landschappelijke waarde genereren in plaats van deze te ontnemen aan het bestaande landschap? Waar wordt het eerste woonlandschap gerealiseerd dat een mooier, duurzamer en socialer alternatief biedt?
pro.215.20200428woonlandschapbirdseyeweb_hh.webp
pro.130.restaurant_interior.webp
projectBiesbosch Museumeiland
Het bestaande museumgebouw heeft een spectaculaire transformatie ondergaan en is uitgebreid met een nieuwe vleugel die het gebouw opent naar de omgeving. Hier bevinden zich het restaurant en een wisseltentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Ook de vaste presentatie over de historische ontwikkeling van de Biesbosch is volledig vernieuwd. In het najaar worden bovendien op het museumeiland een grote watermaquette van de Biesbosch en een zoetwatergetijdenpark gerealiseerd. Gebouw, interieur, waterspeeltuin en zoetwatergetijdenpark zijn ontworpen door Studio Marco Vermeulen. Studio Joyce Langezaal ontwierp de tentoonstelling.
projectHet Hart van de Purmer
De Metropoolregio Amsterdam heeft voor 2040 een woningbouwopgave van 200.000 woningen. Een groot deel hiervan zal worden gebouwd in gemeenten rond Amsterdam, zoals Purmerend. Aan de Oostflank van gemeente Purmerend is nog ruimte voor grofweg 5.000 tot 6.000 woningen. Het Hart van de Purmer is voorstel hoe deze woningen gerealiseerd kunnen worden met behoud van het cultuurhistorische karakter van de polder, versterking van de ecologie en het bouwen met plantaardige materialen.
pro.247.20220503_birdeye_lint_2.webp