pro.205.smv_loopgraaf_voor_de_vrede_maas_vermeulen_aangepast.webp

Loopgraaf voor de Vrede

Oorlog en vrede op de Oirschotse heide
De Nederlandse krijgsmacht stelt zich in dienst van de vrede. Bijna nergens is deze paradox duidelijker dan op de Oirschotse heide, waar spectaculaire militaire oefeningen plaatsvinden boven publiek toegankelijke heidevelden. Deze Oirschotse heide is een van de laatste woeste gronden van Nederland, en een voorbeeld van het historische landschap van Brabant. De Loopgraaf voor de Vrede legt nadruk op zowel het landschap als het militaire gebruik door een uitsnede te maken in de bodem in de vorm van een vredesteken. Waarvandaan niet alleen de militaire training maar ook het het landschap en de unieke podzolbodem te bewonderen zijn.

2019

Gemeente Oirschot

In samenwerking met
Franki Grondtechnieken
Groundwater Technology
Gemeente Eindhoven
Brabants Landschap
Provincie Noord-Brabant
Ministerie van Defensie
DPD
Kunstloc
Loopgraaf voor de vrede
Loopgraaf voor de vrede
Vanuit de loopgraaf kan de omgeving vanaf verschillende dieptes beleefd worden. Het uitgesneden vredesteken is onder een helling afgegraven waardoor het landschap steeds vanuit een ander perspectief wordt ervaren. De loopgraaf is te betreden vanaf een pad dat grenst aan de groene corridor. Vanaf daar wordt de loopgraaf geleidelijk dieper en wordt de verbinding met de aardlagen sterker. Op een bepaald punt wordt het perspectief van de militair bereikt waarbij de kijkhoogte zich vlak boven het maaiveld bevindt. In het laagste deel van de loopgraaf bevindt de bezoeker zich volledig onder maaiveldhoogte. De loopgraaf is er besloten en nauw. De bodem is voelbaar, en boven de bezoekers is alleen een smalle strook lucht zichtbaar, waar af en toe een helikopter overvliegt.
De bodem is voelbaar, en boven de bezoekers is alleen een smalle strook lucht zichtbaar, waar af en toe een helikopter overvliegt.

pro.205.20201218125823b_hh.webp
pro.205.smv_loopgraaf_voor_de_vrede_biocementatie_aangepast.webp
pro.205.fgtwerkplanloopgraaf02_hh.webp
Biocementatie
Biocementatie
Het doel van de loopgraaf was het zichtbaar maken van de unieke podzolgrond op de locatie. Om dit mogelijk te maken is gebruikgemaakt van biocementatie, een proces waarbij op een natuurlijke manier biologisch cement wordt gemaakt. Op ongeveer 2m onder het maaiveld worden voedingsstoffen in de bodem geïnjecteerd. De bacteriën die van nature in de bodem aanwezig zijn, worden hierdoor geactiveerd en produceren calciet. Dit calciet houdt zandkorrels bij elkaar en stabiliseert de bodem en ontstaat een biologisch cement. Dit proces maakt het zand vele malen stabieler en sterker dan normaal en maakt het mogelijk om de wanden vrijwel recht uit te graven zonder dat de wanden instorten, waardoor de bijzondere gekleurde aardlagen zichtbaar worden. Groundwater Technology heeft in het laboratorium een optimale receptuur ontwikkeld voor het behandelen van de lokaal aanwezige bodem en de injecties zijn uitgevoerd door BE Inject.
pro.205.smv_loopgraaf_voor_de_vrede_2_maas_vermeulen_aangepast.webp
Het calciet dat wordt geproduceerd door de bacteriën houdt zandkorrels bij elkaar, stabiliseert de bodem, een vormt zo een biologisch cement.
3.500 injecties
De toegepaste techniek is vrij intensief. Er waren ongeveer 3.500 bodeminjecties nodig om de bodem voldoende te stabiliseren voor de uitgraving kon beginnen. De eerste injecties hadden als doel om de juiste biochemische omstandigheden te creëren met de juiste PH-waarde en geleidbaarheid in-situ. Hierna werden de voedingsstoffen en voedingsstoffen geïnjecteerd, om de bodem te activeren en te verharden. Een proces dat in totaal drie keer herhaald moest worden. Deze techniek vraagt veel minder ingrijpend bodemwerk dan bij beton, bovendien komt er geen CO2 vrij bij de verharding van de bodem.
3.500 injecties
pro.205.20180105smvkaartje03.webp