De aanleg van de spoorverbinding en het graven van de Koningshaven markeerden een historisch keerpunt in de economische en ruimtelijke ontwikkeling van Rotterdam. Hoewel de spoorbrug over de Nieuwe Maas inmiddels is vervangen door een tunnel, blijft het oorspronkelijke traject goed herkenbaar dankzij het behoud van de hefbrug en het monumentale bruggenhoofd. Hiervandaan geniet je op indrukwekkende hoogte van het uitzicht op een van Europa’s drukst bevaren scheepvaartroutes, maar het was tot nu toe geen aangename plek. Met de nieuwe inrichting van de Spoordijk wordt de oude spoorlijn opnieuw zichtbaar gemaakt en nieuwe plekken gecreëerd om te verblijven.
2023
Gemeente Rotterdam
In samenwerking met
Gemeente Rotterdam
×


Spoor naar het zuiden
Het bruggenhoofd maakte ooit deel uit van de Willemsspoorbrug, die van 1877 tot 1994 de Nieuwe Maas overspande als onderdeel van de spoorlijn Breda-Rotterdam. Na ruim een eeuw trouwe dienst werd de brug vervangen, mede vanwege de afhankelijkheid van de Hef voor het treinverkeer van de Nederlandse Spoorwegen. Dit leidde tot de aanleg van de Willemsspoortunnel, die in 1993 werd geopend.
Sporen uit het verleden
In 1994 begon de sloop van de Willemsspoorbrug, waarmee de locatie haar functie als spoorlijn verloor. Het bruggenhoofd bleef echter bestaan als een overblijfsel van de verdwenen brug. Hoewel veel voormalige spoorlocaties inmiddels zijn volgebouwd, is op het Noordereiland, en vooral bij het bruggenhoofd, de historische spoorlijn nog duidelijk zichtbaar in het stedelijk weefsel.



Een nieuw spoor
De historische as van de spoorlijn wordt als nieuwe leidraad voor het ontwerp gebruikt. Op de spoordijk zijn in twee rijen op gelijke afstand bankjes geplaatst gemaakt van oude bielzen. Deze bankjes verwijzen zowel in positie als in materiaal naar de oude spoorlijn, maar hebben nu een andere functie. Ze kunnen op meerdere manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als zitelementen of als parcours voor sporters. Op het bruggenhoofd zijn de bankjes geclusterd zodat hier een tribune ontstaat die uitzicht biedt op de Nieuwe Maas. Hier kunnen evenementen of spontane samenkomsten plaatsvinden. Het bruggenhoofd zelf is zo veel als mogelijk teruggebracht naar oorspronkelijke staat.



