pro.242.thumbnail_1.webp

Innovatie Paviljoen Amsterdam

Biobased paneel voor innovatiepaviljoen
De gemeente Amsterdam heeft grote doelen op het gebied van duurzaamheid. Omdat de stad groeit, zijn er meer woningen en infrastructuur nodig. De bouwsector gaat traditioneel gepaard met veel uitstoot van CO2 en stikstof. Met het project Innovatie Paviljoen Marineterrein test de gemeente Amsterdam samen met innovatieve bedrijven nieuwe mogelijkheden voor duurzamer bouwen.

Studio Marco Vermeulen heeft in samenwerking met NPSP een ontwerp gemaakt voor een biobased gevelpaneel dat een plek heeft gekregen in het paviljoen. De vorm is geïnspireerd op de celstructuur die veel voorkomt in de natuur.
pro.242.02.webp
Biobased Paneel
Biobased Paneel
Organische vormen
De vormgeving van het paneel is gebaseerd op organische structuren die je terugvindt in cellen van veel organismen en in structuren van bladeren. Ook in het paneel zorgt de driedimensionale structuur voor sterkte en daarmee ook voor efficiënt gebruik van materiaal. Door de toepassing van deze structuur verkrijgt het gevelpaneel goede mechanische eigenschappen met minimale dikte.

Éen paneel
Het paneel is zo ontworpen dat het 90, 180 en 270 graden gedraaid kan worden, maar altijd mooi aansluit op de aangrenzende panelen. Daardoor ontstaat een levendig, natuurlijk patroon en zal iedere gevel uniek zijn. Een dat terwijl er maar één soort paneel gebruikt wordt dat daardoor industrieel geproduceerd (geperst) kan worden met behulp van één mal. De achterzijde van de gevelpanelen kan ook als voorzijde worden gebruikt, waardoor een heel ander patroon ontstaat.

Amsterdamse school rood
Het biocomposieten gevelpaneel is door en door gepigmenteerd, waardoor het verzaagd kan worden zonder dat er lelijke randen ontstaan. Er zijn vele kleuren mogelijk. Voor dit paviljoen is gekozen voor een baksteenrood die verwijst naar de expressieve, organische architectuur van de Amsterdamse School.

Natuurinclusief
De gevel combineert een nieuw (biobased) materiaalgebruik met natuur-inclusiviteit. Sommige panelen hebben gaten; dit zijn invliegopeningen voor vogels en insecten. Hierachter bevinden zich houten nestkasten. In de periode na de bouw wordt gemonitord hoeveel insecten en vogels hiervan gebruik maken.
pro.242.20230904_marineterrein_6.webp
pro.242.20230904_marineterrein_nestkast.webp
pro.242.verticaal_1.webp
pro.242.verticaal_2.webp
pro.242.closeup.webp
pro.242.20230904_marineterrein_1.webp