pro_thm.31.bossen_productie_modd.webp

Plantaardig bouwen

Het fossiele tijdperk
Het fossiele tijdperk
De bouwwereld heeft zich decennialang volledig op beton en andere mineralen en fossiele materialen gestort. Dit is niet houdbaar. De grondstoffen raken uitgeput, de productie van fossiele bouwmaterialen veroorzaakt hoge CO2-uitstoot en natuurgebieden lijden onder de stikstofuitstoot. Het roer moet om, de bouwwereld moet duurzamer. Bouwen met plantaardige materialen is inmiddels een serieus alternatief.
Bouwen met plantaardige materialen voorkomt niet alleen CO2-uitstoot maar slaat bovendien CO2 voor lange tijd op in het gebouw.
Veel voordelen
Nieuwe technieken en productiemethoden zorgen voor nieuwe materialen met verrassende eigenschappen: uiterst stevig, maar toch licht van gewicht, brandveilig en eenvoudig bewerkbaar.

Daarnaast biedt biobased bouwen kansen voor: stikstofreductie (lichtere materialen), kortere bouwtijd (prefabricage), gezonder binnenklimaat (dampopen bouwen), betaalbaar maatwerk (cnc frezen), regiospecifieke architectuur (lokaal materiaalgebruik) en verdichting van de bestaande stad (optopping).

Maar bovenal: biobased materialen kunnen de vicieuze cirkel van steeds meer uitstoot omdraaien en in plaats daarvan CO₂ voor lange tijd opslaan.

Tegelijkertijd biedt deze manier van bouwen economische kansen voor de landbouwsector, een kwalitatieve impuls voor natuurgebieden en een grote sprong voorwaarts voor de gezondheid van zowel bouwers als bewoners.
Veel voordelen
Maar ook uitdagingen
Maar ook uitdagingen
Dat klinkt positief, maar drempels zijn er ook. De bouwsector is nog niet ingespeeld op biobased materialen, certificeringen zijn nog niet aangepast op nieuwe werkwijzen en bovenal moet er iets veranderen in de publieke perceptie van het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Denkbeelden rondom kaalslag in Nederlandse bossen en hoge brandgevaarlijkheid zijn onterecht, maar zijn diepgeworteld.
wat doen wij?
projectBiobasecamp
Op de Dutch Design Week 2019 bouwde Studio Marco Vermeulen het Biobasecamp, een paviljoen dat architectonische uitdrukking geeft aan de bijdrage die ‘bouwen met bomen’ kan leveren aan de reductie van de hoeveelheid CO2 en stikstof in de atmosfeer door conventionele bouwmaterialen zoals beton en staal te vervangen door hout.

Het Biobasecamp vormde een vertrekpunt voor expedities van ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit ‘beton van de toekomst’ biedt. Hiermee heeft het Biobasecamp bijgedragen aan het inleiden van een nieuw tijdperk; ‘De Houten Eeuw’.
pro.199.thumbnail1.webp
pro.240.mos_zoom_op_het_paneel.webp
projectGevel Modulaire Onderstations
ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de hoofdspoorweg-infrastructuur in Nederland. Onderdeel daarvan zijn circa 1.500 railgebonden gebouwen waarin zich systemen en installaties bevinden die het functioneren van het spoorwegnetwerk ondersteunen.

Veel van deze gebouwen zijn verouderd en moeten de komende jaren worden vervangen. De nieuwe gebouwen ontworpen door Prorail zijn modulair, circulair en bestaan uit geschakelde basismodules waarop, afhankelijk van de locatie, verschillende gevels geplaatst kunnen worden.

Het gevel ontworpen door Studio Marco Vermeulen bestaat uit één biobased standaard paneel met een patroon dat verwijst naar het spoor. Doordat het lijnenspel altijd doorloopt, ongeacht de oriëntatie van het paneel, ontstaat bij elke gevel een uniek patroon.
pro.236.vonk_smv_render_1_voorgevel_high_res.webp
projectMuseum VONK
Met de uitbreiding en transformatie van het preHistorisch Dorp tot Museumpark Vonk krijgt Eindhoven er een uniek museumgebouw bij. VONK is het eerste museumgebouw in Nederland, waarbij op grote schaal en op veel verschillende manieren biobased materialen en duurzame technieken worden toegepast. De groene daktuin, gedragen door een indrukwekkende houten constructie en buitenwanden van kalkhennep laten het gebouw lijken op een uitsnede uit het landschap dat zich verheft boven de grond.
projectThe Dutch Mountains
De spoorzone van Eindhoven is vol in ontwikkeling. Met een mix van wonen, werken en ontmoeten wordt hier de komende jaren gebouwd aan een centrum met internationale allure. The Dutch Mountains voegt daar een iconisch gebouw, een spannend programma en een bijzondere uitstraling aan toe. Twee torens met kantoren, woningen en een hotel die samenvloeien in een collectieve wintertuin. Het sculpturale gebouw is een baken in de omgeving en biedt vanuit elk perspectief een ander gezicht. Met een omvang van 65.000 m² en een hoogte van 133 meter wordt The Dutch Mountains bovendien het grootste houten-hybride gebouw van de wereld.
pro.222.dm_thumbnail2.webp
pro.203.gos1_mm.webp
projectGasontvangststation Dinteloord
De gevel van het nieuwe gasontvangststation van het Agro Food Cluster (AFC) Nieuw Prinsenland is gebouwd met biobased panelen van Nabasco materiaal, geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem. De in totaal 104 panelen bestaan uit een composietmateriaal van biohars en hennepvezels. Bij de productie van biocomposiet worden geen kleurstoffen toegevoegd. Het materiaal heeft dan ook de kleur van de grondstof: chocoladebruin.